сряда, 31 август 2011 г.

Сигурни плащания в интернет

В някои от предишните публикации между другото бях споменала, че все повече сайтове за интернет пазаруване изискват master card secure code или verified by visa /3D secure/. Докато преди няколко години тази система беше чуждестранна екзотика, сега тя се ползва масово, дори и от български сайтове. Системата дава по-голяма сигурност при плащането на стоки в интернет, както за търговеца, така и за картодържателя. При плащане в интернет не се изисква въвеждане на парола, което може да се използва от измамници, за да пазаруват с открадната карта. Чрез платформата 3D secure картодържателят трябва да въведе въведе парола, предоставена му от банката, издала картата, за да се извърши плащането. Как се получава такава парола?
1. Трябва да се уверите, че банката, която е издала картата поддържа тази платформа. Търсих пълен списък на банките в България, които имат 3D secure, но засега не можах да намеря, ще трябва да поискам официална информация от Борика, за да допълня публикацията. Засега мога да изброя Булбанк, Райфайзен банк, ДСК, Алианц банк, Societe Generale, ПИБ, ЦКБ.
По-долу ще опиша стъпките, които се следват, за да се получи парола на примера на Булбанк. Предполагам, че и в другите банки системата е подобна.
2. Посещавате банката и заявявате какво искате. В случай, че ви посрещнат с недоумение използвате фразата Сигурни плащания в интернет, за да поясните въпроса си.
3. В случай, че са ви разбрали попълвате формуляр с искане за secure code. Във формуляра се попълва задължително имейл и мобилен номер, най-добре и двата да са лични, а не служебни.
4. Още същия ден получавате на имейла си едната част от паролата, а на мобилния си телефон-другата. В съобщенията пише коя част от паролата представлява първите знаци и коя последните. Тази временна парола важи 24 часа.
5. Влизате в сайта на банката, издала картата и се регистрирате в системата за сигурни плащания с временната парола. След като я въведете се появява профила ви. Там можете да въведете новата си парола, която трябва да измислите. Изисква се и контролен въпрос. Накрая въвеждате съобщение, което ще се появява след осъществяване на плащане в интернет чрез системата secure code. Например, съобщевието може да е "Приятен ден" или някое по-весело пожелание. Така регистрацията е завършена и можете да пазарувате. 

В случай ,че три пъти въведете грешна парола и не отговорите на контролния въпрос профила ви ще бъде блокиран. Тогава следва да посетите банката и да повторите процедурата. 



петък, 26 август 2011 г.

Онлайн пазаруване: SportsDirect

http://www.sportsdirect.com/

Този сайт се ползва с голяма популярност в България, така, че реших да проуча защо. Не съм пазарувала от него, тъй като спортните стоки си ги купувам от плувни магазини, а съпругът ми от моторджийски. 
За да не бъде проучването ми чисто теоретично, поканих Елица да разкаже за опита си със SportsDirect, а при нея той е доста богат. Направи ми впечатление, че магазина предлага  голямо разнообразие от марки и си има секция за намаления. Това съчетание е естествена предпоставка за добър рейтинг сред потребителите. 
Условия за доставка:  С DHL. Пратката се доставя до посочения в поръчката адрес. При доставката има една особеност-договорът за доставката се сключва не със SportsDirect, а с друга фирма /Etail Ltd./. Разбира се това става автоматично и не е необходимо да се извършват някакви специални действия, но би имало значение при рекламация. 
Срок на доставка: 2-3 работни дни след, като поръчката е обработена и предоставена на доставчика. Според Елица доставката е много бърза и това е едно от преимуществата на този магазин. 
Плащане: Банкови карти и Paypal.  Сайтът приема почти всички по-известни карти.
Особености: Цената на доставката е висока. В сайта е дадена ориентировъчна цена до България от 20 лири.  Прегледах една поръчка на Елица: за 10 артикула стойността на доставката е била 30лири. По тази причина обичайната практика в България е хората да се групират за обща поръчка, за да си разделят доставката. Когато поръчката е обемна или тежка, стоките пристигат на два или дори три пъти, тъй като от магазина ги разделят. По същия начин разделят доставката на стоки, които в момента липсват в магазина. Разделянето на пратките не влияе на цената на доставката. 

вторник, 23 август 2011 г.

Парфюмни енциклопедии

Днес се регистрирах във Fragrantica , за да мога да опиша какви възможности предлага сайта. Отдавна чета ревюта на парфюми там, а и виждам, че е доста популярен сред момичетата по козметичните форуми. Почти всички имат гардеробче във Fragrantica, където са подредени любими парфюми,  нелюбими парфюми, описание на парфюми. 
Сайтът Fragrantica не е интернет магазин, там не се продават парфюми. Идеята му е да публикува ревюта за абсолютно всички съществували някога парфюми и да свързва хората, които ги обичат. Наистина, има момичета, които разполагат с десетки парфюми, някои много редки. Аз лично съм моно парфюмна и предпочитам да имам по 1-2 любими аромата.
От Фрагрантика всеки може да се информира за парфюм, който е харесал или за когото е чувал. Обикновено има много ревюта и кратки лични впечатления дори за най-новите аромати.
Много хубава парфюмна енциклопедия е Osmoz . Още повече, че тази година празнуват 10 години от създаването на сайта. Там също се образовам за ароматната индустрия и дори веднъж използвах информацията от секция "Парфюмна история", за да подготвя въпроси за куиз.

понеделник, 22 август 2011 г.

MDL

http://shop.mdl.bg/index.php

 Български интернет магазин, специализиран в продажба на намалени стоки на марките Motivi, Sysley , Beneton и Palmers.Сайтът е на дистрибуторите на тези марки и по моите наблюдения намаленията са като в съответните им магазини. Стоките са с доста пълно описание, могат да се видят снимки в избрания цвят, а също и да се увеличат снимките. 
Условия за доставка: Куриер.
Срок на доставка: Три работни дни. Магазинът доставя в цялата страна.
Плащане: Наложен платеж. Цената на доставката е 6 лв. При поръчка за над 100 лв доставката е безплатна. Начислява се и 1% от стойността на поръчката за наложен платеж. (Попадам на няколко онлайн магазина, които начисляват такса за наложен платеж-от 0,5% до 1 %, както е в случая. Трябва да проуча тази недобра практика.)
Особености: Полезен сайт, но избора не е голям. Все пак, могат да се намерят прилични неща на добри цени, особено, след като Motivi се измести от центъра в моловете.

неделя, 21 август 2011 г.

Спорт депо

http://www.sportdepot.bg/

Български онлайн магазин, предлага спортни стоки на добре познати марки. Има секция Outlet за постоянно намалени стоки. Отделно обявява сезонни разпродажби. Интересното е, че този онлайн магазин разполага и с офлайн версии тъй като продава франчайз на марката Sport 2000 . Стоките са много добре подредени и се търси лесно. Най-удобно е по вид стоки, например фитнес уреди; друг удобен вариант за търсене е по марки.
Условия за доставка: с куриреска фирма Спиди.
Срок на доставка: Два работни дни. Има опция за експресна доставка за 1 работен ден. Доставките са в цялата страна.
Плащане: Наложен платеж или по банков път. Начислява се такса наложен платеж от 0,5% и 0,5% застраховка.
Отстъпки: Не съм ползвала.
Особености: Хубавото е , че не е необходима регистрация , за да се направи поръчка. От друга страна в сайта има различни неща, които не са направени с мисълта за удобство на потребителите. Липсва опция за плащане с банкови карти. До  информацията за начините на плащане и цената на доставката се достига след отваряне на pdf, който от своя страна се вижда едва след като се попадне в кошницата. Най-долу на сайта има две теми Как да поръчам и Условия за ползване. Не са много удобни и са написани със ситни букви.  Като цяло, информацията за условията за пазаруване и връщане на закупените стоки трябва да е на видно място и лесно достъпна.
Коректен магазин, не съм имала неприятни преживявания по повод някоя поръчка.

събота, 20 август 2011 г.

Безопасно ли е онлайн пазаруването?

Колкото и всичко останало е безопасно. Но има свои специфики, които е хубаво да се имат предвид. Пазарувам в интернет от години и досега не се бях замисляла за безопасността. Но търсейки "интернет пазаруване" в гугъл попаднах на статия от 2009 г., в която се съобщава за затваряне на 1200 сайта за онлайн пазаруване в Англия. Причината-занимавали се с измама, като предлагали несъществуващи стоки на ниски цени и усвоявали парите и  личините данни на потребителите. Тази информация ме накара да формулирам някои прости правила, които следвам, когато избирам сайт за пазаруване.
Първо гледам дали сайта е популярен-това се вижда, ако има теми и коментари в различни форуми. Пример за тази тактика е La Redoute-само в българското пространство има стотици теми за този сайт. След това в самия сайт трябва да има информация за контакт. От българските сайтове пазарувам основно книги и спорадично неподлежащи на класификация неща. Винаги избирам наложен платеж и отварям пратката при доставката. Така, ако нещо не е наред мога да откажа да я приема.
Много български сайтове продават реплики на парфюми на цени от 20 лв за Шанел Алюр, например. Преди такива парфюми носеха категоричното название менте, докато модерното напоследък реплика някак омекотява ментето и му добавя лустро. Само,че названията не променят съдържанието и репликата си е менте. Повечето интернет магазини съобщават между другото, че продават реплики, но има и такива, които са пропуснали тази информация на сайта си. Най-странното е, че репликите /освен тези на Рефан, може би/ се продават в опаковки и шишенца, имитиращи оригиналните.

петък, 19 август 2011 г.

Wiggle-водни споротве, байкове, крос

Отново английски сайт за спортни стоки, от който съм пазарувала плувна екипировка. Представени са различни фирми, някои въобще не съм ги чувала преди, но има и по-известни, като Speedo, Aqua Sphere, Zoggs, Maru, TYR, Head. Предлагат се и байкове и екипировка и аксесоари за байкове на Salomon, Garmin, Nike, Addiddas и други. 
Пазарувам плувни принадлежности от различни сайтове, защото сравнявам цени, намаления, доставка. Случва се в някой сайт да е изчерпан размера, който ме интересува и се налага да се търси на други места. В България има много беден избор на плувни принадлежности, дори познати марки като Speedo имат доста постен асортимент в оффлайн магазините. 


Условия за доставка: Доставката е 6 лири. В случай, че цената на поръчката е 200 лири /важи за България, за други държави е различно/, доставката е безплатна. 
Срок на доставка: Една седмица. Има опция за приоритетна доставка, с която се спестяват 2-3 дена, но се заплащат още 5 лири. Приоритетната доставка се избира след избора на начин на плащане. 
Плащане: Кредитна карта или PayPal.
Отстъпки: Регистрираните потребители получават оферти за различни отстъпки. Сайтът активно се включва в намаленията и някои цени наистина са добри. Отделно има златна отстъпка-5% за изразходвана сума от над 100 лири на година и платинена отстъпка-12% за изразходвани 500 лири за година. Това не е малко, защото от wiggle могат да се купят байкове, спортни уреди, които имат по-висока цена от бански и екипировка, например. 
Особености: Добра политика на сайта е, че плаща до 25 лири пощенски разходи за върнати стоки, ако причината за връщането е дефект на стоката.

La Redoute

La Redoute
http://www.laredoute.fr/


Френски сайт за дрехи, обувки, спално бельо и др. Продава и някои популярни спортни марки. Известен заради добрите намаления, които се предлагат и невисоката цена на доставка. Съществуват и различни опции, "кодове", за безплатна доставка, подаръци. Не всички артикули са с добро качество и невинаги отговарят на описанието и цветовете на снимките. Трябва да се внимава с размерите. Напр. ако размерът е 36 е добре да се види дали е даден като 34/36 или 36/38, има разлика. Едното е 36 малко, а другото 36 голямо.
Изпращат индивидуални оферти на регистрирани потребители.
Условия на доставка: Цената на доставката е 6 евро, освен ако не се използва някой от кодовете.
Срок на дсотавка: 14 дена. В периода на големите намаления може да се чака повече от месец.
Плащане: Карта или PayPal. Фирмата издава и собствена кредитна карта-Кенгуру.
Отстъпки: Чрез кодовете. Прилагат се след като поръчката е в кошницата.
Особености: Френският сайт предлага по-ниски цени от английския. Регистрацията и поръчките могат да затруднят неговорещите френски. Забелязала съм, че ако сайта е на английски всеки успява да се регистрира и да си навигира, независимо дали знае езика. Понякога цената на намалена стока може да се промени неприятно след промяна на размера или цвета.
Ако са поръчани повече неща, пратката ще пристигне на митница. Хубавото е, че там предлагат услугата "доставка до посочен от получателя адрес". Услугата струва 8 лв. и е голямо удобство.
На този сайт е събрана информация за кодовете на La Redoute. Надявам се да се актуализира редовно. 

сряда, 17 август 2011 г.

Simply swim-плувни спортове, плаж, ски и фитнес

https://www.simplyswim.com/home.aspx


Оттук пазарувам бански и други водни принадлежности. Проблемът е, че в София зимата не могат да се намерят бански, освен Спиидо. Които не ми харесват като модели. Предлагат модели на фирми, които не са представени в Бг. След като стоката е поставена в кошницата, може да се смени валутата в евро за по-удобно. Цената на доставката е съвсем приемлива за Англия, но не е универсална, а зависи от обема на поръчката. Сайтът има секция за зимни дрехи и екипи и за други спортни стоки.
Условия на доставка: по пощата, платена.
Срок на доставка: три работни дни. Това е голяма червена точка в полза на сайта.
Плащане: карта, PayPal.
Отстъпки: не са ми известни.
Особености: Тук му е мястото за разяснение за Master card secure code. Това е първия сайт, от който ми искат такъв код, но мисля, че няма да е последния. Системата е направена за по-голяма безопасност на онлайн търговията и се ползва основно от сайтовете за пазаруване. За да се вземе такъв код, банката, която е издала картата трябва да е сертифицирана по тази система. Булбанк, откъдето е моята карта е първата сертифицирана банка в България, още през 2006 г. Това не пречи никой там да не е чувал за кода. И все пак, ето какво трябва да се направи: 1. да се регистрирате отново в сайта 2. на другия ден след регистрацията да се обадите на телефон, даден от банката и да получите кода. Важно: Кодът е само за определен сайт, при регистрация в друг сайт, трябва да се повтори горното.
Самият код се въвежда в информацията за плащане, след номера на картата и трицифрения код, има си отделно прозорче за него. Това не е CVV.
И един сайт за промоционални кодове:
http://www.vouchertracker.co.uk/category/fashion-clothing.html

Allens of Kingsburry-всичко за плувните спортове

http://www.allensswimwear.co.uk/

Харесвам този сайт заради ниската цена на доставката и хубавите промоции. Намерих го, когато търсех сайтове, които да не изискват регистрация на master card secure code
Предлага плувни принадлежности и бански на Speedo, Maru, Diana, TYR, Zoggs, Addidas, Nike и други, по-неизвестни за мен.

Условия за доставка:  По пощата. Сайтът е английски и не се плащат мита или ДДС. 
Стойност на доставка:  2,2 лири.
Срок на доставка: Около седмица на практика.
Отстъпки: Множество! Има постоянни отстъпки, които се калкулират автоматично, но трябва да се натисне бутон 10% discount или съответно 20% discount. Това се прави в кошницата.  Отстъпките се дават за покупки над 30 лири (10%) и над 75 лири (20%). Отделно има секция за намалени стоки на много добри цени. Регистрирана съм да получавам бюлетин с оферти и така се сдобивам с различни отстъпки при пазаруване.
Плащане: Банкови карти.
Особености:  Не винаги могат да се намерят най-новите модели бански и екипировка. Сайтът има по-малък асортимент  от simply swim, например. От друга страна някои по-стари модели, които вече не се произвеждат / а е известно, че производителите спират от производство обикновено най-търсените стоки/ могат да бъдат закупени на отлична цена.

 

вторник, 16 август 2011 г.

Пазаруване от Asos

http://www.asos.com/?hrd=1

Много хубав сайт, а напоследък го харесвам още повече, защото доставката до България стана безплатна. Предлага мъжки и дамски дрехи, обувки, козметика, чанти на различни фирми, много от които не са представени в България.

Условия за доставка: По пощата.Няма мита и ДДС, доставя от Англия.
Срок на доставка:  Пратките пристигат за около седем работни дни.  
Отстъпки: Не съм ползвала, освен стандартните намаления.
Плащане: Банкови карти, PayPal. 
Особености: Лесен за навигиране сайт, има много опции за търсене. Най-симпатичните му опции са, че на повечето стоки е написано каква е дължината. Някои рокли, например изглеждат прекалено къси, но когато прочетеш каква им е дължината, става ясно, че проблемът е в манекенката /много е висока/. В секцията trends има готови комбинации на различни стилове. Предлагат се и дрехи за по-малки жени в секцията petite





понеделник, 15 август 2011 г.

Обувки от Schuh

http://www.schuh.co.uk/

Любимият ми сайт за обувки. Намира се в Шотландия, което означава никакви мита и ДДС! Продава обувки на различни марки, някои не са представени в България, а също аксесоари за обувки и спортни чанти. Цените не са много различни от българските, но има много големи намаления, а и е много по-лесно да си избереш обувки сред стотиците модели и марки, отколкото да обикаляш с дни моловете. Може да се търси по номер, цвят, марка, модел-на високи токове, сандали, ботуши и др. Размерите са английски, но има таблица и лесно се изчислява българския еквивалент. Закупените стоки могат да бъдат върнати в рамките на 1 година. Изисква се регистрация. Има удобни опции като Wish list, пращат и бюлетини с новите неща и намаленията, ако са поискани при регистрацията.


Условия за доставка-Доставката до България е 6 лири.

Срок на доставка-Доставката се извършва с UPS за пет дена. Доставят до адреса, което е голямо улеснение.

Плащане-Кредитна карта, дебитна карта Visa, PayPal.

Отстъпки-Не съм ползвала.

Особености- Много лесен и удобен за сърфиране сайт. Добра комуникация при недоразумения. Веднъж бях направила поръчка, но забравих да променя държавата от Англия на България. Писах им и веднага оправихме грешката.
Последните две години всичките ми обувки и тези на съпруга ми са само от този сайт и не съм имала никакви проблеми с качеството и вида на стоките или доставката.

Сайтове за дрехи и обувки-продължение

Ri2K


http://www.ri2kshop.com/Index.aspx


Сайтът ми за чанти. Марката е много добра, основно чантите са кожени с високо качество. Не е представена в България, което, е плюс когато искаш да си по-различен. Моделите не са авангардни, по-скоро всекидневни и сдържани и не са подходящи за тинейджъри. Има различни размери и доста симпатични вечерни и официални чанти. Малко са скъпички, но и у нас за такава марка и такова качество се плаща повече. Изгодно е да се пазарува от намаленията. Изисква се регистрация.


Условия за доставка-Доставката също не е евтина, за България е 10 лири, но ако се пазарува от намалените пак излиза изгодно.


Срок за доставка-в сайта е записано, че доставят до ЕС за 4-5 работни дни, но на практика идват и по-бързо. Наистина, доставката е бърза. Пристига като колет в пощата.


Плащане-Кредитна карта.


Отстъпки-Не съм ползвала.


Особености-Лесен за навигиране сайт, до този момент винаги са били коректни. В чантите са поставени едни торби като мешки, в които да се съхраняват, когато не се ползват. Малко е странно, но не е лошо измислено. Стоката може да бъде върната 30 дена след получаването. На мен не ми се е случвало да връщам или да комуникирам с някого от сайта засега.


http://www.savilerowco.com/


Много добър английски сайт за мъжки ризи, костюми, вратовръзки, аксесоари. Има и дамски асортимент, но не е богат, а и като стил не ми допада.
Мъжките дрехи са с много добро качество, оригинала отговаря на снимките в сайта. Заслужава си да се пазарува и на намаленията, които са постоянни за различни артикули.
Най-доброто в този сайт, обаче е ,че предлага удължаване на ръкавите на ризи и панталони и сака за по-високи хора. Опцията за удължаване с 1 или 2 инча се избира, когато се определя размера. Друга глезотия е възможността за избродирване на монограм. Възползвах се от нея за сватбената риза на съпруга ми, много е симпатично.


Условия за доставка-Доставката не е евтина, 8 лири до България, но затова пък е светкавична: последната поръчка получих за два дена, което е абсолютен рекорд. Пристига като колет в пощата.


Плащане: Кредитна карта


Отстъпки: Има много кодове, които изпращат на регистрирани потребители, които са заявили, че искат инфо за отстъпки. Освен това и на самия сайт има предложения за различни отстъпки.


Особености: Лесен за навигиране сайт, лесна комуникация, много любезни и отзивчиви. Задавала съм въпроси във връзка с удължаването на ръкави на риза и получих адекватен отговор. Срок за връщане: 90 дена, но в периоди на намаления е снижен до 14 дена.


За пазаруване от английски сайтове за дрехи, обувки и аксесоари може да се използва този портал. Съдържа много сайтове в различни категории, въпреки, че не всички доставят до Бг.


http://www.shopsafe.co.uk/fashionwomen.asp

Български сайтове

Този сайт не е посредник за доставка на закупени стоки от Англия. За тези сайтове ще направя отделна тема, но първо трябва да пробвам някои от тях.

Fashion supreme
http://fashionsupreme.co.uk/


Сайтът е български, търгува с дрехи, обувки и аксесоари, повечето на фирми, които не са представени в Бг. Описанието и снимките са достоверни и дават доста добра представа за стоките. Има и възможност да се потърси в интернет дадена стока колко струва, да се проучи фирмата. Основно пазарувам от специалните продажби, за които ме уведомяват по имейл. Обикновено продължават няколко дена. По-добре е да си регистриран потребител, за да получаваш известие за началото на такива разпродажби.
Условия на доставка: По пощата до Бг и след това с куриерска фирма. Цената е около 8 лв. Има отстъпка от 5 лв. ако препоръчаш сайта на друг човек и той си поръча.
Срок на доставка: Досега доставката ми е отнемала 15 дена, но това се казва предварително. След поръчката до 1 ден се обаждат да потвърдят и да информират за срока на доставка.
Плащане: С наложен платеж.
Отстъпки: 5 лв от цената на доставката за препоръка на друг човек, който си е поръчал нещо от сайта.
Особености: Когато пратката пристигне в Бг от фирмата пращат имейл с известие за деня на доставка до посочения адрес. Първият път ми бяха доставили поръчката един ден преди уговореното по имейл време. След като уточнихме този момент с фирмата, съдействаха ми и си получих доставката и извинението. Неудобство е, че когато се поръчва няма поле за изписване на предпочитано време за доставка.



Сайтове за парфюми и козметика

Strawberry
http://oth.strawberrynet.com/main.aspx?region=OTHERS


В Бг е известен и като Ягодката или само Я. Отдавна пазарувам оттам, предимно бяла козметика. Много добри цени, много коректни отношения към клиентите. Наскоро получих серум, от който при първото нанасяне получих алергия. Писах им и веднага ме попитаха дали искам да ми върнат парите или да ми изпратят нов, без да се налага да връщам стария. Избрах второто. Цялата кореспонденция отне 10 минути. За 2-3 години това беше единствен случай да се оплача от тяхен продукт.
Условия на доставка: безплатна, с изключение на течности /напр. прафюми/
Срок на доставка: 10-14 работни дни.
Плащане: с карта или PayPal.
Отстъпки: за постоянни клиенти, в зависимост от броя на поръчките до 10% и други бонуси.
Особености: доставя от Хонг Конг.


FragranceX
http://www.fragrancex.com/


От този сайт купувам основно парфюми. Предимството е, че предлагат редки парфюми или такива, които не се внасят в Бг. Другите са на много добри цени, а понякога могат да се намерят и на изключителни цени. Има различни консистенции и разфасовки, което е голямо предимство. Качеството е безсъмнено. Сайтът предлага и бяла козметика, но не съм купувала, цените не се различават от Я., а и изборът е по-малък.
От регистрация няма нужда, но е добре да се запише имейл адреса в дясно под надписа join our coupon list. По този начин се получават купоните за безплатна доставка, които се използват като се кликне върху линка, получен по пощата и после се пазарува.
Условия на доставка: -по принцип доставката е платена, излиза около 15$ до Бг. Обаче, постоянно има кодове за безплатна доставка, които се получават по имейл или са представени на страницата, където има едно прозорче отляво. В него трябва да се напише free и след това apply. Това се прави след като поръчката е в кошницата.
Срок на доставка: 10-14 работни дни.
Плащане: с кредитна карта или PayPal
Отстъпки: само за поръчка над 59$ и повечето пъти само за Щатите. Ако се напише ревю за някой продукт, също може да се получи отстъпка /аз съм имала само за 5$ при поръчка над 59$/
Особености: продуктите се доставят от САЩ и се дължи мито и ДДС.


Fragrance direct
http://www.fragrancedirect.co.uk/


Английски сайт за козметика и парфюми. Напоследък поръчките в долари не са много изгодни, затова много хора, включително и аз се насочиха към европейски сайтове. Другото предимство е по-бързата доставка.


Условия за доставка-доставката до България е евтина, само 2,50 лири. Плаща се с кредитна карта. Поръчката пристига доста бързо, за 4-5 дена и се взима от пощата.


Особености-за съжаление избора на парфюми и козметика не е голям, трудно се намират новите парфюми. Имат много изгодни оферти и намаления. На записалите се изпращат и бюлетини с информация за намаленията. Когато се поръчат няколко неща, възможно е те да бъдат изпратени в два или повече колета. Сигурно заради цената на доставката. Обаче, от сайта не информират, че поръчката е разпределена в два колета и това може да доведе до разочарование след отварянето. Половината неща ги няма и точно съчиняваш сдържано-възмутен и-мейл-хоп, пристига известието за още един колет.


Български сайтове
Biotrade
http://www.biotrade-bg.com/


Продават продукти, които не могат да се намерят по аптеките или аз поне не съм успяла, например лосионите с киселини.
Условия на доставка: -заплаща се, за София е 4 лв., за другите градове е обявено на сайта. Куриерската фирма е Спийди.
Начин на плащане: -аз плащам само с наложен платеж, когато пазарувам от Бг сайтове.
Срок на доставка: -2 дена за София.
Особености: -два пъти съм имала проблеми с вида, в който ми е доставяна стоката. Бях поръчала лосиони, но дойдоха в насипно и мокро състояние. Отказах поръчката и се свързах с фирмата. Бяха много коректни и ми доставиха нови лосиони, без естествено да плащам за доставката. Поуката е, преди да се приеме доставката да се прегледа какво е пратено и как изглежда то.


Beautycosmetic
http://beautycosmetic.biz/
От този сайт купувам българска козметика, предимно масла. Има ги и по аптеките, но понякога е по-удобно да се пазарува от компютъра.Обичам да очаквам доставка на нещо.Досадното е,че трябва регистрация.
Условия на доставка: Платена със Спийди.
Срок на доставка: 2 дена максимум.
Плащане: Наложен платеж, epay.bg. За поръчка над 69 лв. доставката е безплатна.
Особености: Няма минимална цена на покупка, нещо, което прави чест на фирмата, защото някои неща са им доста евтини.


Тук намерих актуална информация за митата, мисля, че е полезна: http://www.pazaruvane.com/promeni-2010-poluchavane-pratki.html