събота, 20 август 2011 г.

Безопасно ли е онлайн пазаруването?

Колкото и всичко останало е безопасно. Но има свои специфики, които е хубаво да се имат предвид. Пазарувам в интернет от години и досега не се бях замисляла за безопасността. Но търсейки "интернет пазаруване" в гугъл попаднах на статия от 2009 г., в която се съобщава за затваряне на 1200 сайта за онлайн пазаруване в Англия. Причината-занимавали се с измама, като предлагали несъществуващи стоки на ниски цени и усвоявали парите и  личините данни на потребителите. Тази информация ме накара да формулирам някои прости правила, които следвам, когато избирам сайт за пазаруване.
Първо гледам дали сайта е популярен-това се вижда, ако има теми и коментари в различни форуми. Пример за тази тактика е La Redoute-само в българското пространство има стотици теми за този сайт. След това в самия сайт трябва да има информация за контакт. От българските сайтове пазарувам основно книги и спорадично неподлежащи на класификация неща. Винаги избирам наложен платеж и отварям пратката при доставката. Така, ако нещо не е наред мога да откажа да я приема.
Много български сайтове продават реплики на парфюми на цени от 20 лв за Шанел Алюр, например. Преди такива парфюми носеха категоричното название менте, докато модерното напоследък реплика някак омекотява ментето и му добавя лустро. Само,че названията не променят съдържанието и репликата си е менте. Повечето интернет магазини съобщават между другото, че продават реплики, но има и такива, които са пропуснали тази информация на сайта си. Най-странното е, че репликите /освен тези на Рефан, може би/ се продават в опаковки и шишенца, имитиращи оригиналните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар