сряда, 31 август 2011 г.

Сигурни плащания в интернет

В някои от предишните публикации между другото бях споменала, че все повече сайтове за интернет пазаруване изискват master card secure code или verified by visa /3D secure/. Докато преди няколко години тази система беше чуждестранна екзотика, сега тя се ползва масово, дори и от български сайтове. Системата дава по-голяма сигурност при плащането на стоки в интернет, както за търговеца, така и за картодържателя. При плащане в интернет не се изисква въвеждане на парола, което може да се използва от измамници, за да пазаруват с открадната карта. Чрез платформата 3D secure картодържателят трябва да въведе въведе парола, предоставена му от банката, издала картата, за да се извърши плащането. Как се получава такава парола?
1. Трябва да се уверите, че банката, която е издала картата поддържа тази платформа. Търсих пълен списък на банките в България, които имат 3D secure, но засега не можах да намеря, ще трябва да поискам официална информация от Борика, за да допълня публикацията. Засега мога да изброя Булбанк, Райфайзен банк, ДСК, Алианц банк, Societe Generale, ПИБ, ЦКБ.
По-долу ще опиша стъпките, които се следват, за да се получи парола на примера на Булбанк. Предполагам, че и в другите банки системата е подобна.
2. Посещавате банката и заявявате какво искате. В случай, че ви посрещнат с недоумение използвате фразата Сигурни плащания в интернет, за да поясните въпроса си.
3. В случай, че са ви разбрали попълвате формуляр с искане за secure code. Във формуляра се попълва задължително имейл и мобилен номер, най-добре и двата да са лични, а не служебни.
4. Още същия ден получавате на имейла си едната част от паролата, а на мобилния си телефон-другата. В съобщенията пише коя част от паролата представлява първите знаци и коя последните. Тази временна парола важи 24 часа.
5. Влизате в сайта на банката, издала картата и се регистрирате в системата за сигурни плащания с временната парола. След като я въведете се появява профила ви. Там можете да въведете новата си парола, която трябва да измислите. Изисква се и контролен въпрос. Накрая въвеждате съобщение, което ще се появява след осъществяване на плащане в интернет чрез системата secure code. Например, съобщевието може да е "Приятен ден" или някое по-весело пожелание. Така регистрацията е завършена и можете да пазарувате. 

В случай ,че три пъти въведете грешна парола и не отговорите на контролния въпрос профила ви ще бъде блокиран. Тогава следва да посетите банката и да повторите процедурата. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар